Hoogste kwaliteit      Verkozen tot mooist brandende terraskachel van NL      Maximaal stookplezier      Snelle levering      085-2220070

Burnies onderhoud (staal)


Kleine moeite, groot plezier!

Dit advies heeft betrekking op de Burnies terraskachels die nog van staal zijn.

Tegenwoordig maken we de Burnies terraskachels in RVS316L, waarbij het onderhoud om roestvorming tegen te gaan niet meer nodig is. 

Bij de stalen uitvoering is het van belang dat u met regelmaat de Burnies even bijwerkt. Neem de randjes van de deur, scharnieren, gaatjes, handgrepen en boven bij het aansluitstuk even af met een vochtige doek en spuit dit bij met de hittebestendige lak van Burnies.

Doe dit ongeveer eens per 2-3 maanden voor het beste resultaat.
Let op, vanaf najaar 2020 gebruiken we een nieuwe verbeterde coating die iets lichter van kleur is, maar later wel iets donkerder wordt. Het advies is om de gehele opstelling in zijn geheel even lichtjes bij te nevelen om kleurverschillen te voorkomen.

Clarico-Text-Image

Wees er op tijd bij!


Maar ook de grote vlakken verdienen aandacht. Dit omdat de Burnies zó heet wordt (boven de 650°) dat hij als het ware zijn lak verbrandt en hij daardoor lichter van kleur wordt. (dit was met name bij de oude lak  van 2009 tot najaar 2020 het geval)

Opzich is dat een goed teken, want dat houdt in dat u de Burnies erg heet gestookt heeft en daarmee hoort u er helemaal bij als Burnies stoker!

Als hij lichter van kleur wordt is hij minder goed beschermt tegen corrosie, dus wordt het tijd om hem weer even bij te spuiten. (De nieuwe lak is vele malen beter!)

Door simpelweg een licht laklaagje aan te brengen, zodat hij weer op kleur komt zorgt u er al voor dat hij beter tegen corrosie beschermt is.

Als u blauwe vlekjes begint te zien op de lak is het zeker de hoogste tijd om de Burnies even bij te spuiten. Beter is het om de blauwe vlekjes te voorkomen.

Onder deze laklaag zit nog een primer laag, dus u hoeft zich geen zorgen te maken dat hij direct gaat roesten, maar dit is wel het moment dat hij onderhoud nodig heeft.

Dit onderhoud is een 10 minuten klusje, waardoor de laklaag dikker wordt en de corossiewerendheid toeneemt. Doe dit ééns per 2-3 maand of als de kachel lichter van kleur wordt.

Het grote onderhoud, het bijspuiten van de hele kachel met eventueel het rookkanaal doet u - afhankelijk of u de kachel veel gebruikt heeft - 1x per jaar. Doorgaans kost u dit 2-3 spuitbussen.

Een kachel die onder de veranda staat is niet gevrijwaard van corossie, omdat u onder de overkapping te maken heeft met dauw. 

Tip: haal uw kachel leeg in regenachtige seizoenen om te voorkomen dat er een natte koek in de kachel ontstaat en het extreem van binnenuit gaat roesten.

Als u uw Burnies zoals hier is omschreven bijhoudt, houdt u er heel erg lang plezier van.

Clarico-Text-Image

Burnies zélf opknappen (staal)


Maak uw Burnies weer als nieuw!

U heeft de stalen Burnies al een geruime tijd niet de aandacht gegeven die hem toekomt en het "normale" onderhoud volstaat dan niet echt meer omdat u met zichtbare corrosie te maken heeft.

Maar wees gerust, dit is welliswaar iets meer werk dan het normale onderhoud, maar het is zeer goed te doen. Dit is een klusje van 1-2 uurtjes, afhankelijk van de staat van de Burnies.

Schuur de plekken waar corrosie zit tot blank staal. Gebruik de roestoplossende gel en laat deze 1-2 uurtjes zijn werk doen. Daarna afnemen met een vochtige doek. Laat dit drogen en spuit het dan bij met onze primer en laat het drogen. Daarna bijspuiten met onze aflak en wederom weer laten drogen. Eventueel de aflaklaag nog dun 1 of 2 keer dunnetjes herhalen. Droogprocessen duren meestal 20-30 minuten. Uw Burnies staat er nu weer als nieuw bij en u kunt hem weer opnieuw instoken.

Populariteit 

        
Clarico-Text-Image